Börja skjuta

Diligentia Vis Celeritas

header-börjaskjuta

För att börja skjuta hos oss måste du uppfylla några krav.

1. Du måste ha IPSC-licens för att träna och tävla inom IPSC.
Om du inte har licens så kan du ta den genom vår klubb.
Vi har egna instruktörer och examinator.
Vanligtvis håller vi två utbildningar per år.

2. Du måste minst ha fyllt 15 år.

3. Du måste följa vår förenings regler, särskilt då det gäller säkerhetsregler och följa de föreskrifter som gäller på de skjutbanor som vi brukar.

Utrustning

Det som krävs för att börja skjuta är egentligen inte så mycket, nedan ser du du vad som är grunden, det som räcker för att gå kursen och börja träna och tävla..

Pistol, så klart. Minsta kaliber är 9mm, (9×19). 9mm är den kalibern som de flesta skjuter med, mycket på att den är mest prisvärd, då det går åt en hel del ammunition vid träning och tävling.
Om du inte har egen pistol redan så finns det möjlighet att låna vapen under utbildningen och tills du kan få egen licens.

Magasin, minst tre men gärna fyra eller fem så finns det reservmagasin att använda om något skulle krångla på en tävling. För dem som lånar vapen så finns även magasin att låna.

Skyddsglasögon, det är ett krav. Priserna ligger från 35Kr till 600Kr på andra ställen, allt beroende på vad du behöver/vill ha. Klubben har att låna om man glömmer att ta med.

Hörselskydd, är också ett krav och här är det kåpor som gäller. Vanliga ”dumma” eller sådana med medhörning. Här styr prislappen och vad du kanske redan har. Endast proppar räcker inte. Även hörselkåpor finns att låna tills man köpt egna.

Rigg, Detta är det första man bör köpa sig då det inte finns så mycket att låna från klubben. En rigg består av ett kraftigt bälte, ett hölster att ha pistolen i samt magasinshållare.
Man bör ha minst tre magasinshållare.
En komplett rigg kostar i nypris från ca 1500:-. Det finns dock begagnade saker att köpa och det brukar fungera bra. Hölster och magasinshållare slits inte ut så fort, men skyttar som byter pistol, blir ofta tvungna att byta hölster och ibland även magasinshållare.
Det finns ett stort antal hölster och bälten att välja på, hör med oss på klubben om du behöver hjälp, annars så gå in på en butik som säljer utrustning och fråga. Sen finns alltid google, på internet och i olika forum finns det mycket erfarenhet och kunskap att ta hjälp av.

Det här är en grund, detta är vad som krävs för att gå kursen och komma igång. Sen när intresset blomstrar och du inser hur kul det är så finns det hur mycket tillbehör och utrustning som finns att köpa.

Allt från praktiska väskor för hela utrustningen till knäskydd. Och pistoler finns det många modeller att välja, allt från enklare produktions pistoler från ca 7000 kr till pistoler i open  klass som kostar ett par månadslöner.

Det är bara plånboken som sätter stopp, men som tur är klarar man sig långt med vanliga standardvapen.

Kontakta oss för mer information om utrustning, kurstillfällen eller medlemskap.